Sailors for Sustainability 1 jaar onderweg

Posted by on Jun 13, 2017 in Uncategorized | 0 comments

Floris van Hees (38) en Ivar Smits (42) zijn Sailors for Sustainability. Een jaar geleden vertrokken ze met hun klassieke zeilschip Lucipara2uit Amsterdam voor een ontdekkingsreis rond de wereld. Reizend op windenergie zijn ze op zoek naar oplossingen voor duurzaamheidsproblemen. Daarbij richten zij zich op belangrijke aspecten van samenleving en natuur, zoals energie, voedsel, transport, wonen, klimaat en ecosystemen.

Hun missie: laten zien dat een duurzame toekomst mogelijk is. Door positieve voorbeelden uit de hele wereld te tonen, willen ze zo veel mogelijk mensen inspireren tot gedragsverandering. Indien de oplossingen op grote schaal worden toegepast, zal dat de overgang naar een duurzame samenleving versnellen.

Een jaar na hun vertrek zijn Van Hees en Smits in Italië aangekomen. Vanuit Nederland zijn ze eerst naar het Noorden gevaren. ‘We wisten dat de Scandinavische landen op veel gebieden vooruitlopen als het gaat om duurzaamheidsoplossingen. Daarom wilden we daar onze reis beginnen’, vertelt schipper Smits. ‘Via het Verenigd Koninkrijk zeilden we vervolgens naar Spanje en Portugal. Sinds begin dit jaar zeilen we in de Middellandse Zee.’

Lokale initiatieven
De zeilers zijn veel oplossingen tegengekomen die lokaal zijn ontstaan en die iedereen kan toepassen. Co-schipper Van Hees: ‘Dat is goed nieuws. Het bewijst dat iedereen iets kan doen, ook zonder dat de nationale overheid het voortouw neemt om te verduurzamen.’ Laagdrempelige voorbeelden hebben zij bijvoorbeeld gevonden in het Deense Samsø, waar de eilandbewoners zelf hun eigen duurzame energierevolutie hebben georganiseerd. In het Engelse Totnes delen bewoners hun moestuinen, verduurzamen zij huizen en stimuleren zij de lokale economie. In het Schotse Findhorn staat een heus ecodorp. De gemeenschap woont in ecohuizen en deelt spullen. ‘Wij beschrijven de gevonden oplossingen in artikelen en video’s en geven tips hoe iedereen zelf aan de slag kan gaan’, licht Smits toe.

Inspirerende personen
Veelal zijn het charismatische individuen die een voortrekkersrol spelen. Zo hebben Helena von Bothmer en haar man Stefan een moestuin en restaurant opgezet. Door permacultuur toe te passen, lukt het ze om op een rotsig Zweeds eiland vruchtbare bodem te creëren en op natuurlijke wijze groenten en fruit te verbouwen. In Engeland ontmoetten Van Hees en Smits ‘Advocate van de Aarde’ Polly Higgins. Vol passie zet zij zich in om de grootschalige vernietiging van ecosystemen strafbaar te stellen. Aanstekelijk is ook de inzet van Chris Dews op Ibiza. Van afvalscheiding, beach cleanups, tot lokale landbouw, Chris is de drijvende kracht erachter. Zijn duurzame landgoed “Casita Verde” is bovendien een prachtig voorbeeld van ecotoerisme en -educatie. De ontmoetingen met deze personen bekrachtigen de zeilers in hun missie. ‘Als je zo veel daadkracht tegenkomt, wil je meteen zelf aan de slag’, vertelt Van Hees.

Stimulering door de overheid
Dat ook de overheid een grote rol kan spelen om verduurzaming te bevorderen, ervoeren de zeilers in Scandinavië. Kopenhagen heeft de ambitieuze doelstelling om in 2025 CO2-neutraal te zijn. Fiets-, wandel- en ov-infrastructuur wordt verbeterd en uitgebreid. De Deense overheid hanteert bovendien strenge energienormen voor nieuwbouw, zo leerden zij bij Rockwool, wereldmarkleider in steenwolisolatie. Noorwegen is wereldkampioen elektrisch rijden geworden omdat de nationale overheid hiervoor stimuleringsmaatregelen invoerde. Smits is onder de indruk van de vooruitstrevende maatregelen: ‘Het toont aan dat nationale en lokale overheden een geweldige stimulans voor verduurzaming en duurzaam ondernemen kunnen zijn’.

Kansen voor innovatieve bedrijven
Alle duurzame oplossingen hebben gemeen dat zij kansen bieden aan innovatieve bedrijven die goed inspelen op de transitie naar een duurzame samenleving. In Kiel bezochten Van Hees en Smits Unverpackt,de eerste verpakkingsvrije supermarkt van Duitsland en een vooruitstrevende retailformule. Om de klimaatambities van de Deense hoofdstad Kopenhagen te realiseren, werken bouw- en energiebedrijven hard aan de benodigde infrastructuur.

De zeilers vonden ook bedrijven die teruggrijpen op oude technieken. Fair Transportvervoert vracht per zeilschip en daagt daardoor de status quo in de zeescheepvaart uit. Producenten van biologische wijn passen traditionele methoden toe om gif te vermijden. Slow Foodrestaurants serveren ambachtelijke en lokale producten van het seizoen. Dit soort bedrijven stellen duurzaamheid centraal stellen en verdienen daarmee ook geld. Dat duurzame oplossingen ook banen creëren, zagen de zeilers bij de biologische gemeenschapslandbouw boerderij Kattendorfer Hofin Duitsland. Smits licht toe: ‘Voedsel duurzaam verbouwen is vaak arbeidsintensiever dan grootschalige, industriële landbouw’.

Puzzelstukjes verzamelen
Van Hees: ‘Het is buitengewoon inspirerend om te zien hoeveel duurzame oplossingen al in de praktijk werken en hoe enthousiast mensen erover zijn. Het is alsof we stukjes verzamelen voor een grote duurzaamheidslegpuzzel. Als deze allemaal bij elkaar worden gelegd, wordt het beeld van een duurzame toekomst zichtbaar. Daarin zijn actieve burgers, een stimulerende overheid en innovatieve bedrijven onmisbaar. Samen kunnen zij de duurzame oplossingen opschalen en een duurzame toekomst realiseren.’

 

Publiciteit om mensen te inspireren
De Sailors for Sustainability bloggen en vloggen over de gevonden oplossingen en over hun zeilavonturen. Dit doen zij op hun eigen website en sociale media in het Engels, en via interne en externe communicatiekanalen van bedrijven- en mediapartners ook in het Nederlands. De zeilers hopen zo veel mogelijk mensen te bereiken en te inspireren. Daarnaast helpen sponsorbijdragen van partners en bijdragen via crowdfunding platform Patreon de reis mogelijk te maken.

‘We streven naar een zo groot mogelijk bereik, zodat er aandacht komt voor de duurzame oplossingen die al werken en erom schreeuwen om ook elders te worden toegepast’, vat Smits hun mediadoel samen. Ze staan daarom ook open voor meer partnerschappen en meer patrons om hun doel te verwezenlijken.

Nog jaren onderweg
De zeilers hebben inmiddels zo’n twintig duurzame oplossingen verzameld. Dit jaar willen ze duurzame oplossingen ontdekken in verschillende landen aan de Middellandse Zee. Begin 2018 staat de oversteek naar Zuid-Amerika gepland. Op de route liggen vervolgens de Stille Oceaan, Nieuw-Zeeland, Australië en Azië. Naar verwachting zal de hele wereldreis enkele jaren in beslag nemen.

Volgen en partner worden
Meer informatie over hun reis, de duurzame oplossingen en mogelijkheden om partner te worden van Stichting Sailors for Sustainability is te vinden op hun website. Ook zijn de zeilers te vinden op PatreonFacebookTwitterInstagram en LinkedIn.